בדיקת שותף לעסק - חקירה כלכלית על שותף עסקי
בתור חוקר פרטי אני נדרש לעתים להוציא את האמת לאור לא רק בין בני זוג נשואים, אלא בכל מיני סוגים של שותפויות. היכן שנמצא הכסף- תמיד יהיה ניסיון לרמות ולהרוויח על חשבון האחר וזה התפקיד שלי לוודא שעוולות מהסוג הזה לא יתרחשו.
פנה אליי לפני כמה חודשים בחור שהיה נראה מאוד מוטרד ומבולבל. מסתבר כי חבר הילדות שלו, אחד מחבריו הטובים ביותר, פנה אליו עם הצעה עסקית לה "לא יוכל לסרב". ההצעה העסקית בהחלט קרצה לבחור אך גם כללה הוצאה כספית לא מבוטלת, אותה יצטרך לבטוח בידיו של חברו ע"מ שיוכל להתנהל מול הספקים שיסייעו להוציא את התוכנית לפועל.
התוכנית העסקית הזו, בהנחה ותתממש, יכולה לגרום גם ללקוח וגם לחברו להתעשר ברמה ניכרת. אך ארוכה הדרך להתעשרות והסיכון הוא גדול.
הלקוח נענה להצעה ברמה העקרונית והחל לבצע מעשים כדי להביא אותו לכדי מימושה, אך בכל פעם שניסה לנהל שיחה עם חברו אודות הנכסים המשותפים העומדים לרשותם- נתקל בהתחמקויות. במקביל, חזר החבר ודרש כספים נוספים עבור אותם ספקים, מולם תקשר באופן בלעדי. הלקוח לא רצה להתעמת מול החבר משום שידע כי הוא יכחיש הכל, בדיוק כפי שכעת הוא מתחמק ולא משתף פעולה. הוא לא רצה להוציא את עצמו לחלוטין מהשותפות במידה וקיים עדיין סיכוי שהוא יתעשר ממנה אך- חשב לעצמו- אם זו אכן הונאה, מוטב שיידע על כך כעת לפני שהשקיע בה סכומי עתק.
התחלתי לחקור את הרקע של החבר, גם ברמה המקצועית וגם ברמה הכלכלית. בדקתי האם יש לו את האמצעים הכלכליים הדרושים כדי לממן שותפות כזו או שמא הוא בונה על כך שחברו יהיה "המשקיע" הבלעדי. ניסיתי לברר מי הם אותם ספקים שמולם הוא מתנהל בכזו קנאות ולא מוכן לשתף את חברו שכבר השקיע כסף בפרויקט. מאחר שמדובר בנוכל בקנה מידה זערורי, לא נדרשה מלאכת תחקיר מורכבת מדי כדי לגלות שהוא אכן מנסה להונות את חבר הילדות שלו. מדובר בחבר עם ראש יצירתי למדי, שהציע לחברו להיכנס עמו להרפתקה כלכלית שנועדה בעיקר לכסות את החובות שלו. מיותר לציין שלא מדובר כאן בשום יזם, הוא לא מכיר ספקים ואין לו שום קריירה.
מסתבר כי במשך שנים הציג את עצמו בפניי חבריו בתור עסקן "ביג שאט" מצליח, כשבעצם הוא בעיקר עבד בעבודות מזדמנות, התקשה לממן את שכר הדירה ולאחרונה חדל מכל עבודה וכך שקע עוד יותר בחובות. אותו "חבר" תכנן להנפיק עדויות פיקטיביות אודות הפעילות של השותפות שלו ושל הלקוח שלי, אך כשהפרויקט לא היה מתרומם, תכנן בוודאי להאשים את רוע המזל.
הלקוח גילה אודות הממצאים, החליט לוותר על האלפים הבודדים שהיה חייב לו החבר כדי לא להיגרר לקרבות משפטיים וניתק עמו כל קשר.
כך תבדקו מי השותף העסקי שלכם
שותפות עסקית לא נעשית תמיד עם אנשים שמכירים. לעיתים בעל עסק רוצה להכניס שותף נוסף לעסק ואין לו עליו שום מידע. הכנסת שותף ללא מידע עליו ועל הכוונות שלו, עלולה להיות הרת אסון, אם למשל מדובר בשותף שהוא גם "מרגל תעשייתי", או אדם שמסר מידע שגוי לגבי מעמדו או מצבו הכלכלי, דברים שעלולים לגרום לעסק נזק.
מידע שגוי מתייחס לא רק למצב כלכלי לא נכון שנמסר, אלא גם מידע אישי ממנו נעלמים אי-אילו נתונים חשובים שאולי הוסתרו בזדון, ושיש בהם כדי למנוע שותפות.
כל הנתונים הללו חשובים מאוד וכל בעל עסק צריך לנהוג באחריות, כאשר הוא מבקש להכניס שותף עסקי חדש לעסק ולכן הוא צריך לפנות למשרד חקירות מוסמך ואמין ולבקש לבצע חקירה אישית וגם כלכלית על השותף הפוטנציאלי.
חקירת לקוחות עסקיים
מידע על אדם או חברה שמבקשים להסתיר אותו, אינו שקוף לציבור ומשכך, גם אינו שקוף לחברה. רק חוקר פרטי שיש לו דרכים יצירתיות להשגת מידע יוכל להשיג אותו באופן חוקי תוך ביצוע חקירות בכיסוי או לא בכיסוי ויישום שיטות וטקטיקות שונות בחקירות.
לעיתים החקירה דורשת גם מעקבים ויכולות להיות לה גם הסתבכויות והסתעפויות שמפתיעות אפילו את החוקר עצמו.
למה צריך חוקרים פרטיים בשביל מידע כלכלי?
לא רק על שותף עסקי יש לעשות חקירה אישית וכלכלית, גם חברות שצורכות מוצרים או שירותים שלכם שמבקשות לעשות עמכם עסקה גדולה בשווי של כסף רב, דורשת בדיקה מעמיקה של הלקוחות כדי לדעת עם מי יש לכם עסק. הרבה פעמים פונות חברות למשרדי חקירות ומגלות כי החקירה הכלכלית על הלקוחות שלהם הצילה את העסק שלהם מפני נוכלים וקריסה מוחלטת.
מה אתם עלולים לגלות בחקירה כלכלית?
המסקנות העולות מכל החקירות של משרד חקירות בנוגע לשותפים עסקיים הן שאם אתם רוצים להכניס שותף חדש לעסק שלכם, כדאי מאוד שתיכנסו למשרד חקירות מוביל ותבקשו לעשות עליו חקירה כלכלית. בדרך כלל זה משתלם מכל הכיוונים.
מסקנות על שותף עסקי
הדבר הכי נפוץ שנחשף בחקירות כלכליות שעשה משרד חקירות מוביל על כמה שותפים עסקיים, זה שחלקם הגדול היה במצב כלכלי שונה ממה שהם הציגו. חלקם מציגים רק חלק מחשבונות הבנק שלהם ולא את כולם, כך שבחלקם נמצא כי הם במינוס גבוה ואף לפני הליכי הוצאה לפועל מול הבנקים. הכניסה שלהם לעסק, הייתה מצג שווא שהם רצו להציג בפני הבנק לפני הפתיחה בהליכי הוצל"פ.
דבר נוסף שעולה מהחקירות הוא שחלק מהשותפים העסקיים הפוטנציאליים מסרו מידע מוטעה בנוגע לכישורים ולניסיון שיש להם. חלקם מסרו שמות של מקומות עבודה שהם לא עבדו בהם כלל, כמו גם תקופות זמן, משכורות ועוד.
הדבר היחידי הנכון בכל פרטי השותפים היה שהפרטים האישיים שלהם כמובן היו נכונים, אבל היו גם כמה נחקרים שהצהירו על רכוש מסוים שיש להם, ומסתבר שלא היו דברים מעולם. חוקר פרטי מקצועי מבין זאת מיד.